Om Frigiliana

Frigiliana er det ægte Spanien og det optimale rejsemål for en afslappet ferie i smukke rammer med masser af kulturelle og kulinariske oplevelser, aktiviteter og unikke naturoplevelser.

Dit første møde

Dit første møde med Frigiliana er, når byens hvidkalkede huse pludselig dukker op 330 meter oppe på en frodig bjergskråning for enden af den 5 km snoede vej, som leder dig fra kystvejen (Middelhavet) lige i armene på den historiske andalusiske by.

Det glemmer du aldrig!

Du udforsker byens smalle trappegader og eventyrlige gyder til fods.

Gå på opdagelse i de små, charmerende butikker og du finder hurtigt dine favoritspisesteder (der er rigeligt at vælge mellem, og niveauet er højt – en tallerken med udvalgte lokale tapas er bevis nok!).

Klimaet i Andalusien er godt, og det er oplagt at nyde områdets strande, som er nogle af Spaniens bedste. Fx kan du køre til kystbyen Nerja for foden af bjerget – det tager kun 10 minutter. Her finder du også gode restauranter og shoppingmuligheder. Husk at snuppe en is på Balcon de Europa!

I det hele taget er Frigiliana et godt udgangspunkt for udflugter. Byen ligger 50 km øst for Malaga, og du kommer let til vidunderet Alhambra i Granada, moskeen i Cordoba, kløften i Rhonda og drypstenshulerne i Nerja – blot for at nævne et par af de verdensklasseseværdigheder, der ligger i bekvem køreafstand fra Frigiliana.

En vifte af smukke trekkingture starter bogstaveligt talt lige foran din hoveddør. Vil du cykle, spille golf eller nyde andre aktiviteter i din ferie, har du alle muligheder til rådighed. Og er du til kunst og kultur, huser Frigiliana en række gallerier – byen er hjemsted for flere billedkunstnere, såmænd også et par kendte danske af slagsen!

Vi glæder os til at byde dig velkommen.

Særlige dage

20. januar:
Fest for San Sebastián – én af byens to skytshelgener. 

Påskeugen: 
Processioner hele ugen men de største og flotteste Langfredag aften og Påskesøndag 

3. maj: 
Dia de la Cruz (korsets dag). Byens borgere pynter diverse kors med blomster mv. og byder på tapas og en lille én. 

13. juni og Feria:
Byfest hvor man fejrer skytshelgenen San Antonio med procession rundt i byen samt efterfølgende fest i floden Rio Higuerón med ringridning mv. 

Ultimo aug.:
Festival 3 Culturas – byfest hvor man hylder de 3 kulturer; jødedommen, kristendommen og islam. Prøv bla. Tapas-ruten.

1. nov.: 
Allehelgens dag. 

Info om Frigiliana

Areal: 41 km2 – 330 m.o.h. 
Indbyggere: ca. 3.100 heraf ca. 800 udlændinge (englændere, tyskere, danskere, hollændere mv.) 
Betegnelse: Frigilianenses eller i daglig tale Aguanosos efter en meget vandrig lokal frugt.
Gastronomi: Lokale retter er choto(gedekid) i mandelsovs, kaniner og andet vildt. Hertil en udmærket, lokal moskatelvin.

Legender og traditioner

Efter den kristne erobring af byen i 1487 levede den mauriske befolkning under en konstant undertrykkelse, indtil man i 1569 tilsluttede sig oprøret mod de kristne, som var startet i Alpujarra (Granada provins) og la Axarquía.

Et af de største slag under dette oprør udkæmpedes i “El Peñon de Frigiliana”, en fæstning som var opført i det XI årh., hvor oprørere fra begge områder havde forskanset sig under ledelse af El Darra og “kongen af Bentomiz”, Martín Alguacíl.

De kristne tropper var under kommando af Luis de Requesens . Tabene på begge sider var enorme. Efter slaget blev de besejrede maurere landsforvist. Borgen blev revet ned.

Steder af interesse:

El Casco Antiguo de Frigiliana (Frigilianas gamle bydel) er en af de bydele i området, hvor den arabiske struktur og arkitektur er bedst bevaret. Byen modtog i 1982 en national præmie for forskønnelse og forbedring af bykernen. 

Parroquia de San Antonio (Kirken San Antonio). 
Kirken blev opført i 1676 over et gammelt bedekapel. Den blev opført af familen Manrique de Lara, som på det tidspunkt var herrer i byen. Kirken indeholder tre skibe adskilt med halvbuer. Indgangsdøren er opført af teglsten, hvori der er indsat bispen Alonso de Santo Tomás’ våbenskjold. 

Ingenio eller Palacio Manrique de Lara. 
Renæssance-palads fra det XVI årh. opført med materialer fra den tidligere, arabiske fæstning. I El Ingenio finder man den eneste nuværende sukkerrørsfabrik i Europa. 

Ermita del Ecce Homo og andre monumenter (bedekapel).
Kendt som Santo Cristo de la Caña (sukkerrør). 
Det er en bygning fra XVIII årh. i mindre format. Kapellet har kun et skib. Kapellet er bygget op ad bjerget. 

El Palacio de Apero, som stammer fra XVII årh. Det blev oprindeligt bygget som ridestald, men anvendes i dag som kulturhus (Casa de la Cultura).

Arkæologiske rester. 
Der er mange arkæologiske rester i og omkring Frigiliana fra forskellige poerioder. 
I La Cueva de los Murciélagos (flagermus) har man gjort fund fra Stenalderen til Broncealderen. 
I El Barrio Mudéjar (araberkvarteret) har man fundet en Menhir Argárico fra ca. 1500 år f.K. 
Endvidere fund fra Oldtiden/stenalderen som kirkegården i Cerillo de las Sombras fra ca. 800 år f.K.

Middelalderen er repræsenteret ved den arabiske fæstning, fra IX årh. Fæstningen blev revet ned efter La Batalla del Peñon. Der er bevaret forskellige murrester m.m.